Varijacije sa zelenim orasima

Orahovac iliti liker od zelenih oraha (u Italiji poznat pod nazivom nocino), meni je najbolji i najzdraviji liker. To je apoteka i veselje u malom. Čašica dnevno lijeći želudac, a vele i jetru.  Također blagotvorno djeluje na štitnjaču, ali se koristi i u borbi protiv anemije (jedna čašica ujutro, jedna navečer). Ja sam najčešće koristila kada mi nešto teže sjedne na želudac ili pak poradi okusa i hedonizma samog, ali i kao dodatak, npr. sladoledu. Najbolje je koristiti orahe koje poberemo oko 13. 06, iliti blagdana sv. Ante, što i ne bi znala, da nije kirvaj u mom rodnom selu.

Sunčanje

Liker je podložan kreativnim pothvatima i podnosi svakojake dodatke. Tako sam do sada isprobavala svašta, ali ovaj mi je nekako pobjednik.

Orahovac sa štihom


20 zelenih oraha, prepolovljenih na pola ili ako su manji, zasječeni ili probodeni viljuškom
500g šećera (ili 300g šećera i 200g meda)
1-2 prutića cimeta
pola neprskanog limuna izrezanog na šnite
1 l rakije lozovače (može i obične rakije)
malo klinčića
par (desetak) zrna kave

Priprema, pozor, sad!

U teglu od oko 3 litre ubacimo oprane i prepolovljene zelene orahe. Naravno pazimo da ne budu oštećeni. Zatim sipamo šećer, pa ubacimo limune, cimet, klinčiće i kavu, te zalijemo s lozovačom. Teglu zatvorimo, pa stavimo na nedirektno sunce, da otapa šećer. Potrebno je oko mjesec dana sunčanja i tu i tamo vježbanja mišića, tako da protresemo bocu, kako bi se smućkalo i ponovno sve proželo. Nakon mjesec dana procijediti, pretočiti u boce i spremiti u špajzu!


Valjanje u šećeru

U nekim maminim i bakinim zapisima nalazim i na podatak da se drži 40 dana, ali najbolje je poslušati onu: dok se šećer skroz ne rastopi. Još je i zanimljivo to, da se na ostatke orahovih ljuski, kave, itd, može naliti još jedna litra rakije i valjda šećera (nije pojašnjeno) pa sve iz početka. Meni je to malo previše reciklirano, pa osobno ne bi preporučivala, al tako su radili naši stari. Štedljivo!

Stara bilježnica


Varijacije na temu


Možete nešto od gore navedenih sastojaka izbacite, ili ubaciti šnite naranče. Ili pak staviti vanili šećera, ili mahunu vanilije. Ili dodati više  šećera (meda) za sladokusce, može se koristiti smeđi šećer, ili pak samo šećer ili samo med. Med se može naknadno dodati u procijeđeni orahovac da se rastopi. Također sam negdje pronašla da se uz sve navedene sastojke može ubaciti i nekoliko režnjeva češnjaka, jer se tako dobije jako dobar lijek za menstrualne tegobe. E sad, nije mi to baš bilo primamljivo, al tko voli…

Kupanje u lozovači

E, a meni još jako zanimljivo i privlačno zvuči pravljenje orahovca od ruma, ne rakije. Dakle sve isto, ali umjesto lozovače/rakije, ubacujemo rum. Mmmm.

Još ponešto


- Postoji i recept koji je jednako dobar lijek za gore navedene bolesti, kao i kašalj, ali u bezalkoholnom izdanju. A to je med od oraha. Koristi se 10 prepolovljenih mladih zelenih oraha koje se stave u teglu i preliju s 500g meda. Tegla se zatvori i ostavi mjesec dana, ali nikako na izravnom suncu. Također se povremeno promiješa. Nakon toga se procijedi i koristi po potrebi.

Prožimanje

 - Svakako prije rezanja zelenih oraha, uzmite rukavice, jer mladi orasi ostavljaju tragove po rukama. 

- Po receptu iz jednog manastira, za med s orasima, orahe treba probušiti po dužini tankom iglom za štrikanje i preliti ih hladnom vodom tako da ostanu potopljeni. Voda se mijenja ujutro i navečer, punih devet dana, a sve to kako bi nestala ljutina i gorčina koja je karakteristična za  zelene orahe.

To bi bilo sve za sad, narode!

Živjeli!

Newsletter

Subscribe Our Newsletter

Enter your email address below to subscribe to our newsletter.