Mandarinska zimska čarolija

Zima, zima, zima je, e pa neka je.

Al samo što nije.

Nema snijega, nema hladnoće, ne ciče djece i nema grijanja prstiju na vrući burek iz pekare.

Božićni bor obasjan suncem izgleda nekako žalosnjikavo.

Prašina se bolje vidi, a bogme i mrlje, pardon, njuškasta umjetnost moga psa na balkonskom staklu.

Mandarine baš i nisu fora za jesti dok jedem sladoled kako bi se razgalila nakon dolaska iz vana s proljetnog vremena.


Isprobavanje teksture


E pa zimo gdje si?

Ako neće zima meni, ja ću zimi.

Ili ću je prizvati keksima od mandarina.

gotovi keksići


Recept je ekstra jednostavan, ali ja sam bila mnogo komplicirana. Žonglirajući između psa koji se tepe pod nogama jer obožava putar i bebe koja visi u nosiljci i obožava dodirivati neobične teksture,

Pomagač



Pa evo mjerila:

SASTOJCI
100 g omekšalog maslaca

100 g kristal šećera

1 razmućeno jaje

250 g pšeničnog brašna

Malo praška za pecivo

1 vanilija šećera ili mahuna vanilije

Malo soli

3 neprskane mandarine srednje veličine (sok, meso i korica)

1 žlica kakaa

Vrhovi prekriveni snijegom :D


ZA KAPUTIĆ
Šećer u prahu
Kristal šećer


PRIPREMA
Maslac i šećer izradite sa viljuškom. Dodate vaniliju, razmućeno jaje s malo soli, te umutite.
Zatim dodajte brašno s praškom za pecivo. Sve dobro izradite rukama, pa dodaje sok, meso (ono što vam ostane na šiljku od cjediljke, ne opnu, već samo meso) i koricu. Ako je tijesto prevodenasto, dodate još malo brašna. Dobro izraditi - klapa druga. Zatim razdijelite na dva dijela. U jedno dodate veliku žlicu kakaa i izraditi. Oba tijesta zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak (ili na balkon ako je nula stupnjeva i ako nemate ptice, pse ljubitelje kolača i slično :D) na pola sata. Nakon pola sata od tijesta pravite kuglice koje uvaljate u kristal šećer pa šećer u prahu i slažete na pleh obložen papirem za pečenje. Neka loptice budu dovoljno udaljene jedna od druge, jer će tijesto malo rasti. Peći oko 15-20 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.


prvi snijeg



 Keksi su jako fini i hrskavi izvana, mekani iznutra, lijepi oku, ugodni želudcu i fini nosiću i kao vrhunac: prizvali su snijeg!


*Iako mislim da ću probati stavit recimo bademovog brašna slijedeći puta kao mali eksperiment, odnosno nadogradnju*


Prizvali smo snijeg


Newsletter

Subscribe Our Newsletter

Enter your email address below to subscribe to our newsletter.