Nesvagdanji kruh

Dohrana djece nije lagana stvar. Svaka, i najblaža hrana, neobičnog im je okusa, teksture i naravski da je ne mogu odmah prihvatiti. Zato me face koje je slagao T pri probavanju hrane nikad nisu začudile. Bile su mi slatke i zabavne.
Ono što me je začudilo je apsolutna ljubav i oduševljenje prema kruhu, prije nego ga je ikada probao. U fazama početka dohrane, dok smo još umirali od straha hoće li se ugušiti kockicom skuhane jabuke, nismo više mogli gledati njegov pogled pun žudnje i dali smo mu komadić kruha. Kao „evo, pa probaj, da vidiš da je to niš posebno“.
Al ne, on je to uhvatio kao najdražu igračku i s takvim guštom i profesionalnošću popapao, da se mi nismo ni snašli započeti strahovati hoće li se ugušiti.



Dakako, kao roditelji koji žele dijete hraniti zdravim namirnicama, kruh smo izbjegavali i izbjegavamo. Slijedeća postaja je bila prepoznavanje pekara dok se šetamo. Osim što ga oduševljavaju psi, golubovi i tramvaji. Jednakim uzbuđenjem prepoznaje i pekare. A nije da je od nas učio. Možda ima nešto u genima, pa je pradjedovske pekarske krvi i njuha i do njega došlo.
No, da se nađemo na sredini, da udovoljim svim nepcima i moralnim upitima, odlučila sam pretežno, kad se baš mora, praviti domaći kruh, pecivo i sl. i s vremenom pokušavati smanjit glutenska brašna. I nama i njemu.

I tako sam došla do ovog peciva.
Brzo je.



Fino je.
Mekano je.
Nije strašno nutricionistički loše (okej, ide bijelo brašno, ali svakim danom sve više napredujemo :D)
Mali ga obožava.
I mi isto.



Mana (koja je sasvim rješiva) je slatkoća peciva. Nije ono krivo, recept je američki i pomalo podsjeća na ona hamby peciva koja su slatkasta. Tko voli, nek se drži recepta – ko ne, poput mene, neka smanji šećer. Ja još nisam probala tu opciju, ali izvijestim čim probam J

Namirnice:

1 mjerica* + 2 žlice tople vode
1/3 mjerice maslinova ulja
2 žlice suhog kvasca
¼ mjerice šećera
½ žličice soli
1 jaje
3 ½ mjerice brašna



Postupak:

Ugrijati pećnicu na 200 stupnjeva
U posudu s toplom vodom dodati ulje, kvasac i šećer
Ostaviti 10 minuta da se „digne“



Zatim dodati sol, jaje i 2 mjerice brašna, te mjesiti mikserom ili kuhačom dok se ne sjedini. Dodavati ostatak brašna, pola po pola mjerice. Tijesto mora biti ljepljivo.


Ruke nauljiti i praviti loptice od tijesta, te slagati u nauljenu tepsiju. Trebalo bi ispasti 12 loptica. Meni je ispalo deset.
Ostaviti da se nadiže još 10 min

Peći oko 10 minuta, tj. Dok ne dobije lijepu boju i dok čačkalica zabodena u tijesto ne bude suha.










* Cup, ja imam one iz offertisime, pa onda ni ne preračunavam u grame više.

Newsletter

Subscribe Our Newsletter

Enter your email address below to subscribe to our newsletter.