Najfinija jela nekada mogu nastati na najjednostavniji
način. Na primjer već je kasni sat a treba spremat večeru prije nego se pilići
probude. Pa tražiš inspiraciju u frižideru. Većinu stvari odbacuješ jer je
presporo, komplicirano, nešto fali itd. Onaj svežanj mladog luka je za salatu,
al treba nešto smislit z salatu. Mogu eventualno satricu napraviti, ali nije ni
to potpuni obrok...hm…mrkva. Tri mrkve što s njima, ništa. Skuhana mrkva i
salata od mladog luka baš i nisu zadovoljavajući obrok za gladne želudce. A i ona
4 šampinjona neću se proslavit. Kad puste vodu, bit će žgoljava, ma ni za pod
zub.
Al što ako skombiniram sve skupa.
Ono, ako može rižoto s porilukom, što ne bi mogao i s mladim
lukom.
I nastane najkremastiji i najfiniji rižoto koji sam jela.
5 komada mladog luka
2 mrkve
4 šampinjona
2 češnja bijelog luka (ja nisam imala pa sam koristila
češnjak u prahu)
1.5 šalica riže
maslinovo ulje
majčina dušica
papar
sol
list peršina
Na ulju malo popržit sitno nasjeckane šampinjone da puste
vodu, dodati jednu naribanu mrkvu i jednu sitno nasjeckanu. Luk oprati i
odrezati ružni dio zelenjave, a ostalo nasjeckati na veće komade (s lijepim
repovima zelenjave). Dodati opranu rižu. Zatim i vode (ide u omjeru 1:4 u korist vode, al ja još uvijek dodam odoka ako treba). Pred kraj dodati začine.
Na ulju malo popržit sitno nasjeckane šampinjone da puste
vodu, dodati jednu naribanu mrkvu i jednu sitno nasjeckanu. Luk oprati i
odrezati ružni dio zelenjave, a ostalo nasjeckati na veće komade (s lijepim
repovima zelenjave). Dodati opranu rižu. Zatim i vode (ide u omjeru 3:1 al j
još uvijek dodam odoka ako treba). Pred kraj dodati začine.
Mladi luk je inače dosta blagog okusa i pun zdravlja. Sadrži vitamin A, tiamin, B6, vitamin C, folnu
kiselinu, kalcij, željezo i kalij. Ima antiupalna svojstva, regulira krvni tlak
i razinu šećera u krvi.
0 komentari:
Post a Comment