Moravski kvadratići

MORAVIAN SPICE SQUARES
Ingredients
50 g of table margarine or butter
50 g dark brown (wet) sugar
2 tablespoons honey
160 g all purpose flour
1 / 2 lemon-juice and grated zest
1 teaspoon ground ginger
1 teaspoon ground cinnamon
1 teaspoon ground cloves
1/2 teaspoon baking soda
white sugar for sprinklingPreparation

In the medium saucepan, gently heat the butter, brown sugar, and honey until melted and smooth, stirring often. Remove from the heat and blend in the flour, lemon zest, ginger, cinnamon, cloves, and baking soda.
Scrape the dough onto a piece of waxed paper or plastic wrap and shape into flat disk. Wrap tightly and refrigerate for several hours or overnight.
Preheat the oven to 350°F. Lightly spray or grease two baking sheets. On a lightly floured surface, using a floured rolling pin, roll half of the dough into a 10-inch square. Using a sharp knife or pastry cutter, cut the dough into 1 1/4 inch squares and place 1 inch apart on baking sheet.
Whit a fork, gently prick the cookies to keep them from puffing up, and sprinkle with sugar. Bake for 7 minutes, until just set. Using spatula, transfer to wire racks to cool completely. Repeat with the remaining dough. Store in airtight containers

 Moravski keksići

Moravian spice cookies je originalni naziv keksića, a povijest im je jako duga…epitet koji ih krasi jest "najtanji kolačići", ali po meni i najukusniji. Ja bi ih opisala kao križance speculas keksa, paprenjaka i medenjaka s posebnom draži limuna. Oštrina paprenjaka razbuđuje, miris začina uveseljava, a topivost u ustima daje sigurnost doma i osjećaj obitelji i Bozića meni svojstven samo pravim medenjacima. pa uživajte :)Sastojci
50 g stolnog margarina ili maslaca
50 g smeđeg (mokrog) šećera
2 velike žlice meda
160 g brašna
1/2 limuna-sok i naribana korica
1 žlica od kave đumbira
1 ž.k. cimeta
1 ž.k. mljevenih klinčića
malo praška za pecivo
šećera za posipanje

Priprema

Na štednjaku, u posudi, lagano zagrijte margarin, smeđi šećer i med dok se sve fino ne rastopi i poveže. Maknite sa štednjaka te dodajte brašno, limunovu koricu i sok, začine i prašak za pecivo. Izmješajte, te smjesu izlijte na prozirnu foliju. Oblikujte žlicom veći pravokutnik (masa je malo ljepljiva, strpljenja molim! :)), i preklopite rubovima prozirne folije, te stavite na sat-dva u zamrzivač! Zagrijte pećnicu na 180.Tijesto izvadite iz zamrzivača, te razvaljajte što tanje na pobrašnjenoj podlozi (od ove smjese se dobije 30-ak kvadratića). Nožem režite kvadratiće, te svaki kvadratić izbockati viljuškom i napraviti “ukrase” po rubovima. Običnim šećerom pošećeriti keksiće i stavite u tepsiju na masni papir.Peći 7 minuta. A zatim uživat dok se 30 keksića ne smaže, a vjerujte to vrijeme i nije tako dugo :P :)

Posluživanje

Jednom prilikom mi je falilo nekih začina, pa sam koristila ono što sam imala, a to je bila smjesa začina za kuhano vino i ispalo je savršeno! Preporučam :) Keksići su dosta osjetljivi i ako se minuticu duže peku – postanu jako prhki, ali i dalje topivi u ustima predivno, a ako izdrže noć, sutra su već meki :)
.

0 komentari:

Post a Comment

Newsletter

Subscribe Our Newsletter

Enter your email address below to subscribe to our newsletter.