jabuka, kruška, šljiva...i malo marelice i
breskve i već što god je aktualno u voćnom svijetu dok pravite ovaj kolač.
Presjek |
Ime
kolača u maminoj bilježnici je poprilično neatraktivno: Brzi voćni kolač. Brzo
se pravi, brzo se pojede, brzo se opere suđe. Dakle, idealno za ljetne vrućine. Inače, kod nas se kolač pekao u četvrtastoj
tepsiji, ali ja sam prešla na torta-pita izgled. Svečanije izgledaju ti
krugovi.
Svečani krugovi |
Naročito je fin kad se ohladi, u frižideru, pa služi kao i osvježenje.
Može se dakako na njega stavljati i neki filovi, šlagovi, ali je i ovako zaista
osvježavajući.
Pa eto tako, evo recepta:
1 jaje
1 šalica od bijele kave* šećera
1/2 pola šalice od b.k ulja
1/2 pola šalice od b.k mlijeka
1/2 pola šalice od b.k brašna
1/2 praška za pecivo
šljiva, marelica, breskva... |
Sve izmiksati skupa, istresti u tepsiju, i
poslagati očišćeno, oprano, prepolovljeno ili izrezano voće. Što više - to saftnije.
Ja bi ponekad pretjerala, pa bi bilo voće s malo tijesta, a ne kolač. I takvog ga je poprilično
teško rezati. Tako da preporučam ipak neku umjerenost.
Plivanje voća u tijestu: stil slobodni |
Peći. E sad to je zez. Ne znam šta bih
rekla dokle peći. Jer isprobavanje s čačkalicom ne daje puno nade. Naime, kolač je toliko pun voćnih sokova, da čačkalica nikada nije suha. Tako da mu treba neko vrijeme da toplina prodre do
svih dijelova.
Brzi voćni kolač |
Zato je i bolje da je kolač tanji, tj tepsija veća. Kada vidite
da se počela hvatati korica na vrhu, prekrijte kolač alu folijom i vratite u
pećnicu. I tako kad vidite da je odozdol pećeno, vadite van. Neka se malo ohladi. Onda posuti šećerom u prahu i staviti u frižider.
Kolač u sutonu |
0 komentari:
Post a Comment