Proljetni rižoto



Najfinija jela nekada mogu nastati na najjednostavniji način. Na primjer već je kasni sat a treba spremat večeru prije nego se pilići probude. Pa tražiš inspiraciju u frižideru. Većinu stvari odbacuješ jer je presporo, komplicirano, nešto fali itd. Onaj svežanj mladog luka je za salatu, al treba nešto smislit z salatu. Mogu eventualno satricu napraviti, ali nije ni to potpuni obrok...hm…mrkva. Tri mrkve što s njima, ništa. Skuhana mrkva i salata od mladog luka baš i nisu zadovoljavajući obrok za gladne želudce. A i ona 4 šampinjona neću se proslavit. Kad puste vodu, bit će žgoljava, ma ni za pod zub.
Al što ako skombiniram sve skupa.





Ono, ako može rižoto s porilukom, što ne bi mogao i s mladim lukom.






I tako malo ubaci ovog, malo onog, malo začina….
I nastane najkremastiji i najfiniji rižoto koji sam jela.

5 komada mladog luka
2 mrkve
4 šampinjona
2 češnja bijelog luka (ja nisam imala pa sam koristila češnjak u prahu)
1.5  šalica riže
maslinovo ulje
majčina dušica
papar
sol
list peršina





Na ulju malo popržit sitno nasjeckane šampinjone da puste vodu, dodati jednu naribanu mrkvu i jednu sitno nasjeckanu. Luk oprati i odrezati ružni dio zelenjave, a ostalo nasjeckati na veće komade (s lijepim repovima zelenjave). Dodati opranu rižu. Zatim i vode (ide u omjeru 1:4 u korist vode, al ja još uvijek dodam odoka ako treba). Pred kraj dodati začine.


Na ulju malo popržit sitno nasjeckane šampinjone da puste vodu, dodati jednu naribanu mrkvu i jednu sitno nasjeckanu. Luk oprati i odrezati ružni dio zelenjave, a ostalo nasjeckati na veće komade (s lijepim repovima zelenjave). Dodati opranu rižu. Zatim i vode (ide u omjeru 3:1 al j još uvijek dodam odoka ako treba). Pred kraj dodati začine.

Mladi luk je inače dosta blagog okusa i pun zdravlja.  Sadrži vitamin A, tiamin, B6, vitamin C, folnu kiselinu, kalcij, željezo i kalij. Ima antiupalna svojstva, regulira krvni tlak i razinu šećera u krvi. 




0 komentari:

Post a Comment

Newsletter

Subscribe Our Newsletter

Enter your email address below to subscribe to our newsletter.