jabuka, kruška, šljiva...i malo marelice i
breskve i već što god je aktualno u voćnom svijetu dok pravite ovaj kolač.
![]() |
Presjek |
Ime
kolača u maminoj bilježnici je poprilično neatraktivno: Brzi voćni kolač. Brzo
se pravi, brzo se pojede, brzo se opere suđe. Dakle, idealno za ljetne vrućine. Inače, kod nas se kolač pekao u četvrtastoj
tepsiji, ali ja sam prešla na torta-pita izgled. Svečanije izgledaju ti
krugovi.
![]() |
Svečani krugovi |
Naročito je fin kad se ohladi, u frižideru, pa služi kao i osvježenje.
Može se dakako na njega stavljati i neki filovi, šlagovi, ali je i ovako zaista
osvježavajući.
Pa eto tako, evo recepta:
1 jaje
1 šalica od bijele kave* šećera
1/2 pola šalice od b.k ulja
1/2 pola šalice od b.k mlijeka
1/2 pola šalice od b.k brašna
1/2 praška za pecivo
![]() |
šljiva, marelica, breskva... |
Sve izmiksati skupa, istresti u tepsiju, i
poslagati očišćeno, oprano, prepolovljeno ili izrezano voće. Što više - to saftnije.
Ja bi ponekad pretjerala, pa bi bilo voće s malo tijesta, a ne kolač. I takvog ga je poprilično
teško rezati. Tako da preporučam ipak neku umjerenost.
![]() |
Plivanje voća u tijestu: stil slobodni |
Peći. E sad to je zez. Ne znam šta bih
rekla dokle peći. Jer isprobavanje s čačkalicom ne daje puno nade. Naime, kolač je toliko pun voćnih sokova, da čačkalica nikada nije suha. Tako da mu treba neko vrijeme da toplina prodre do
svih dijelova.
![]() |
Brzi voćni kolač |
Zato je i bolje da je kolač tanji, tj tepsija veća. Kada vidite
da se počela hvatati korica na vrhu, prekrijte kolač alu folijom i vratite u
pećnicu. I tako kad vidite da je odozdol pećeno, vadite van. Neka se malo ohladi. Onda posuti šećerom u prahu i staviti u frižider.
![]() |
Kolač u sutonu |
0 komentari:
Post a Comment