Topli sendviči



Osamdesetih godina prošlog stoljeća sendviči nisu bili svakodnevna pojava. Topli sendviči još manje. I dan danas se sjećam posebnih trenutaka kada je moja mama pripremala svečane večere za školske prijateljice, pa rodbinu. Svi bi ih obožavali jer je stol bio pun, danas svakodnevnih, svakojakih ukusnih zalogaja: hod dog, pizza, francuska salata, sendviči od parizera, majoneze, sira i kiselih krastavaca, torte…sve napravljeno rukama mame.



Najviše od svega voljeli smo tople sendviče. Njih je nekad mama znala pripremiti i kada nije bila posebna prigoda - oni sami u bili razlog za slavlje.
No vrijeme je prolazilo, stare vrijednosti su posute prašinom, hranimo se u pekarama svakodnevno, a pizze naručujemo kada nemamo vremena. No ponekad treba puhnuti u prašinu. Tako sam jedan dan gledajući u frižider za kasni doručak/rani ručak odlučila napraviti tople sendviče.
Recept je bio po sjećanju. Valjda sam dobro očistila prašinu :) Količine su po želji.



Šnite kruha (može biti i stariji, ali nije zgodno da se mrvi) – umočimo kratko u hladno mlijeko s obje strane.
Slažemo na masni papir koji smo prethodno stavili u tepsiju.
Prije svega smo napravili fil:
kiselog vrhnja  (što masniji to bolji)
jaje
Zatim dodate po volji onog što imate u hladnjaku, ja sam stavljala na kockice narezane:
kobasice/salame/slanine (za mesojede)
sira (goude/mozzarelle)
kisele paprike
rajčice
kiselih krastavaca
Sve zamiješati, posoliti, popapriti i obilato filovati na šnite kruha.
Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i peći oko 10 minuta da se jaje ispeče i sir rastopi.

Update 2020

U zadnje vrijeme radim tople sendviče tako da kruh umočim u malo vode, a nadjev napravim od sira, salame, nekog povrća i kiselog vrhnja (kiselo vrhnje mora ići, ostalo po volji).
Odlična je opcija za potrošiti ostatke namirnica. tako npr, nakon Uskrsa, ostatke šunke, vrhnja, mladog luka, tvrdog sira nasjeckamo i vila - brzi i jeftini obrok kojeg vole i djeca.



0 komentari:

Post a Comment

Newsletter

Subscribe Our Newsletter

Enter your email address below to subscribe to our newsletter.