Orahovac iliti
liker od zelenih oraha (u Italiji poznat pod nazivom nocino), meni je najbolji
i najzdraviji liker. To je apoteka i veselje u malom. Čašica dnevno lijeći
želudac, a vele i jetru. Također blagotvorno
djeluje na štitnjaču, ali se koristi i u borbi protiv anemije (jedna čašica
ujutro, jedna navečer). Ja sam najčešće koristila kada mi nešto teže sjedne na
želudac ili pak poradi okusa i hedonizma samog, ali i kao dodatak, npr.
sladoledu. Najbolje je koristiti orahe koje poberemo oko 13. 06, iliti blagdana
sv. Ante, što i ne bi znala, da nije kirvaj u mom rodnom selu.
Sunčanje |
Liker je podložan
kreativnim pothvatima i podnosi svakojake dodatke. Tako sam do sada isprobavala
svašta, ali ovaj mi je nekako pobjednik.
Orahovac sa štihom
20 zelenih oraha,
prepolovljenih na pola ili ako su manji, zasječeni ili probodeni viljuškom
500g šećera (ili
300g šećera i 200g meda)
1-2 prutića
cimeta
pola neprskanog
limuna izrezanog na šnite
1 l rakije
lozovače (može i obične rakije)
malo klinčića
par (desetak) zrna
kave
Priprema, pozor, sad! |
U teglu od oko 3
litre ubacimo oprane i prepolovljene zelene orahe. Naravno pazimo da ne budu
oštećeni. Zatim sipamo šećer, pa ubacimo limune, cimet, klinčiće i kavu, te
zalijemo s lozovačom. Teglu zatvorimo, pa stavimo na nedirektno sunce, da otapa
šećer. Potrebno je oko mjesec dana sunčanja i tu i tamo vježbanja mišića, tako
da protresemo bocu, kako bi se smućkalo i ponovno sve proželo. Nakon mjesec
dana procijediti, pretočiti u boce i spremiti u špajzu!
Valjanje u šećeru |
U nekim maminim i
bakinim zapisima nalazim i na podatak da se drži 40 dana, ali najbolje je
poslušati onu: dok se šećer skroz ne rastopi. Još je i zanimljivo to, da se na
ostatke orahovih ljuski, kave, itd, može naliti još jedna litra rakije i valjda
šećera (nije pojašnjeno) pa sve iz početka. Meni je to malo previše
reciklirano, pa osobno ne bi preporučivala, al tako su radili naši stari. Štedljivo!
Stara bilježnica |
Varijacije na temu
Možete nešto od
gore navedenih sastojaka izbacite, ili ubaciti šnite naranče. Ili pak staviti
vanili šećera, ili mahunu vanilije. Ili dodati više šećera (meda) za sladokusce, može se koristiti
smeđi šećer, ili pak samo šećer ili samo med. Med se može naknadno dodati u
procijeđeni orahovac da se rastopi. Također sam negdje pronašla da se uz sve
navedene sastojke može ubaciti i nekoliko režnjeva češnjaka, jer se tako dobije
jako dobar lijek za menstrualne tegobe. E sad, nije mi to baš bilo primamljivo,
al tko voli…
Kupanje u lozovači |
E, a meni još jako
zanimljivo i privlačno zvuči pravljenje orahovca od ruma, ne rakije. Dakle sve
isto, ali umjesto lozovače/rakije, ubacujemo rum. Mmmm.
Još ponešto
- Postoji i
recept koji je jednako dobar lijek za gore navedene bolesti, kao i kašalj, ali
u bezalkoholnom izdanju. A to je med od oraha. Koristi se 10 prepolovljenih
mladih zelenih oraha koje se stave u teglu i preliju s 500g meda. Tegla se
zatvori i ostavi mjesec dana, ali nikako na izravnom suncu. Također se
povremeno promiješa. Nakon toga se procijedi i koristi po potrebi.
Prožimanje |
- Po receptu iz
jednog manastira, za med s orasima, orahe treba probušiti po dužini tankom
iglom za štrikanje i preliti ih hladnom vodom tako da ostanu potopljeni. Voda
se mijenja ujutro i navečer, punih devet dana, a sve to kako bi nestala ljutina
i gorčina koja je karakteristična za zelene
orahe.
To bi bilo sve za
sad, narode!
Živjeli! |
0 komentari:
Post a Comment