Japanski kruh, a - ca!

Kad istjeraš majstore iz stana, sreća je pregolema. Nekako si lakši, poletniji, neispavanost manje guši, elan raste k'o germa.
Kako to biva, pozoveš majstore da stave nove prozore, završiš na razbijanju zidova i dugomjesečnim smrzavanjima. I ajde da je to još naš stan, a ne iznajmljeni.
AL dobro, svako zlo, za neko dobro.
Jučer kada smo posljednji dio stana oprali i bicikle (i sav ostali namještaj) vratili na mjesto – odahnuli smo. Jutros sam se osjetila 20 kila lakša, pa je to bio sasvim dobar razlog da zamezim nešto nedijetno.
Dok je T sirom, bananama i suhom šljivom crtao po svojoj tacni, ja sam odlučila isprobati japanski (koji je zapravo kineski) tangzhong kruh.
Odlučila sam napraviti onu najobičniju verziju, čak nisam imala ni nekih sjemenki da pospem kruh, ali dobro. Nadogradnja slijedi.  



Kruh se može praviti slatki i slani, puniti s raznim nadjevima, ali je super i ovakav sam. Kud se ne mora rezati (otkidaju se kiflice), kud ostaje dugo svjež, a bez aditiva (tako vele, nisam uspjela još do tog eksperimenta, morat ću napraviti više tijesta ).
Inače se kruh slaže u pravokutni pleh (onaj uži) ali ja nisam imala, pa sam uzela ono što mi kuhinja pruža i nije uopće loše ispalo.





Caka je u tangzhong starteru. Njega možete napraviti i u većim količinama pa držati u hladnjaku (pokriveno, i naravno prije uporabe ugrijat na sobnu temperaturu). Starter se pravi od brašna i vode (ili mlijeka) i to u omjeru 1:5. Znači 20 g brašna i 100 g vode.
Pravilo je da se ta smjesa zagrijava do 65 stupnjeva, uz miješanje. E sad, ako nemate kuhinjski termometar, miješate smjesu dok se ne počne zgušnjavati, odnosno dok kuhača ne počne ostavljati trag po dnu lonca. Ostavite smjesu da se ohladi. Šećer, mlijeko i kvasac sjedinimo i pustimo Dotle u drugu posudu sipajte suhe sastojke:

350 g brašna
1 žličica šećera (u oriđiđi receptu ide 55 g)
1 žličica soli
1 kesica kvasca (6 g)

Pa u to dodajemo mokre sastojke:

120 ml mlakog mlijeka
120 g startera
1 jaje





Mijesimo i kad je već ljepljivo i dosta povezano dodamo i 30 g maslaca. Mijesimo i dalje dok tijesto ne postane elastično. Tada ga oblikujemo u kuglu i ostavimo prekriveno suhom krpom da se diže oko sat vremena, na nekom lijepom toplom i udobnom mjestu.



Kada je i to gotovo, tijesto stavimo na pobrašnjenu radnu površinu i razdijelimo u jednake dijelove. Svaki dio razvaljamo i umotamo u rolnicu. Zatim tu rolnicu opet razvaljamo i opet smotamo. Pa slažemo u lim. Ostavimo da se diže još nekih pola sata. Premažemo jajetom. Stavimo peći oko 35 minuta u pećnicu prethodno zagrijanu na 182 stupnjeva.




I onda se napapati i otići šetati i uživati u zraku, zalascima i poljupcima. 

0 komentari:

Post a Comment

Newsletter

Subscribe Our Newsletter

Enter your email address below to subscribe to our newsletter.