Dohrana djece nije lagana stvar. Svaka, i
najblaža hrana, neobičnog im je okusa, teksture i naravski da je ne mogu odmah
prihvatiti. Zato me face koje je slagao T pri probavanju hrane nikad nisu
začudile. Bile su mi slatke i zabavne.
Ono što me je začudilo je apsolutna ljubav
i oduševljenje prema kruhu, prije nego ga je ikada probao. U fazama početka
dohrane, dok smo još umirali od straha hoće li se ugušiti kockicom skuhane
jabuke, nismo više mogli gledati njegov pogled pun žudnje i dali smo mu komadić
kruha. Kao „evo, pa probaj, da vidiš da je to niš posebno“.
Al ne, on je to uhvatio kao najdražu
igračku i s takvim guštom i profesionalnošću popapao, da se mi nismo ni snašli
započeti strahovati hoće li se ugušiti.
Dakako, kao roditelji koji žele dijete hraniti
zdravim namirnicama, kruh smo izbjegavali i izbjegavamo. Slijedeća postaja je
bila prepoznavanje pekara dok se šetamo. Osim što ga oduševljavaju psi,
golubovi i tramvaji. Jednakim uzbuđenjem prepoznaje i pekare. A nije da je od
nas učio. Možda ima nešto u genima, pa je pradjedovske pekarske krvi i njuha i
do njega došlo.
No, da se nađemo na sredini, da udovoljim svim
nepcima i moralnim upitima, odlučila sam pretežno, kad se baš mora, praviti
domaći kruh, pecivo i sl. i s vremenom pokušavati smanjit glutenska brašna. I
nama i njemu.
I tako sam došla do ovog peciva.
Brzo je.
Fino je.
Mekano je.
Nije strašno nutricionistički loše (okej, ide bijelo
brašno, ali svakim danom sve više napredujemo :D)
Mali ga obožava.
I mi isto.
Mana (koja je sasvim rješiva) je slatkoća peciva.
Nije ono krivo, recept je američki i pomalo podsjeća na ona hamby peciva koja
su slatkasta. Tko voli, nek se drži recepta – ko ne, poput mene, neka smanji
šećer. Ja još nisam probala tu opciju, ali izvijestim čim probam J
Namirnice:
1 mjerica* + 2 žlice tople vode
1/3 mjerice maslinova ulja
2 žlice suhog kvasca
¼ mjerice šećera
½ žličice soli
1 jaje
3 ½ mjerice brašna
Postupak:
Ugrijati pećnicu na 200 stupnjeva
U posudu s toplom vodom dodati ulje, kvasac i
šećer
Ostaviti 10 minuta da se „digne“
Zatim dodati sol, jaje i 2 mjerice brašna, te
mjesiti mikserom ili kuhačom dok se ne sjedini. Dodavati ostatak brašna, pola
po pola mjerice. Tijesto mora biti ljepljivo.
Ruke nauljiti i praviti loptice od tijesta,
te slagati u nauljenu tepsiju. Trebalo bi ispasti 12 loptica. Meni je ispalo
deset.
Ostaviti da se nadiže još 10 min
Peći oko 10 minuta, tj. Dok ne dobije lijepu
boju i dok čačkalica zabodena u tijesto ne bude suha.
* Cup, ja imam one iz offertisime, pa onda ni ne
preračunavam u grame više.
0 komentari:
Post a Comment