Naranča

 

Naranča je voće koje uzimamo zdravo za gotovo. Pridodajemo joj malo važnosti, gotovo da nam je dosadna, a nismo ni svjesni koliko je zanimljiva. Potječe iz Kine, ali danas se raširila svuda i više ne rastu u divljini. Zanimljivo je i da je narančasta boja dobila ime po naranči, a ne obrnuto. Naime sanskrtska riječ za naranču je nārang.

Stablo naranče je u mnogim kulturama simbol braka i ljubavi. Na vjenčanjima mladenke često stavljaju narančin cvijet u kosu ili nose bukete od tih cvjetova. Također se smatra da je famozna „zlatna jabuka“ koja je dovela do Trojanskog rata zapravo - naranča. U feng shuiju njeno stablo se smatra simbolom bogatstva i blagostanja.

This image has an empty alt attribute; its file name is pexels-jessica-lewis-820905-1024x683.jpg
Photo by Jessica Lewis from Pexels

Naranče kao voće su iznimno zdrave. Pomažu kardiovaskularnom sustavu i probavi, a eterično ulje ima jednako snažna svojstva. Dobiva se hladnim prešanjem iz kore voća. Znate ono kada zarežete u koricu, pa vam prsne tekućine. E, od toga.

Kada ponjušite eterično ulje naranče, prebacit će se u čašu svježe iscijeđenog soka.  No ulje naranče nije samo finog mirisa. Ona je jedna zanimljiva kombinacija nemogućeg. S jedne strane vam prekrasno diže koncentraciju i drži fokusiranim, ali u isto vrijeme vas opušta. Ako je kombinirate s nekim razbuđujućim uljem – motivirat će vas na rad, a ako je kombinirate sa drvenastim – uspavat će vas.

Najljepše ga je upaliti za vrijeme zimskih mjeseci, ili kasne jeseni. Osim što će davati osjećaj ušuškanosti, bit će i podrška imunitetu.

No ne djeluje naranča samo kao pomoć našim emocijama i motivaciji. Ona je odlična partnerica i u borbi protiv celulita i masnih naslaga. A ukoliko iščetkate  zube s jednom kapi ulja, skinut ćete naslage kave i vratiti blistavi osmijeh.

This image has an empty alt attribute; its file name is pexels-digital-buggu-287148-1024x576.jpg
Photo by Digital Buggu from Pexels

Osim što izbjeljuje zube, može pomoći i uklanjanju mrlja s kože tako da navečer namažete kožu s narančom pomiješanom s baznim uljem. Možemo naranču dodati i u sredstva za čišćenje ili može pomoći pri uklanjanju ljepljivih mrlja.

Dobro se slaže s: grejpom, cimetom, limetom, cedrom, klinčićem, limunom i pačulijem.

No, blendove za difuzor možemo raditi i prema vrsti, odnosno „obitelji“. Tj. citruse sa citrusima.

Prosperitet i Blagostanje

Slatka naranča: 2 kapi

Grejp: 2 kapi

Mandarin: 1 kapi

Bergamot: 1 kapi

Limun: 1 kapi

Osim u difuzoru, možete napraviti i manju mješavinu za blagoslov kuće, jer prema predajama svih pet ulja su povezana s blagostanjem i snagom. Grejp, limun i naranča povezani su s obiljem, a bergamot i mandarina s prosperitetom. Po zimi ova kombinacija pročišćava prostor i omogućava energiji da struji. Bergamot, grejp, limun i naranča su povezana s energijom, a mandarina sa srećom.

This image has an empty alt attribute; its file name is orange-is-the-happiest-color.png

Važno

Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost do 12 sati nakon primjene rolera na koži, jer je ulje naranče fotosenzitivno. Također je moguće da izazove kožnu reakciju, pa prije uporabe napraviti „patch test“

KONTAKT

FB stranica: Wildflower life

0 komentari:

Post a Comment

Newsletter

Subscribe Our Newsletter

Enter your email address below to subscribe to our newsletter.